Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Unicorns!

Καλημέρα!!Καιρό έχουμε να τα πούμε!Την τελευταία φορά μάλιστα είχα πει ότι ο Σεπτέμβρης επρόκειτο να είναι μήνας νέου ξεκινήματος-και όντως συνήθως είναι αλλά φέτος κολλήσαμε στα γρανάζια του χρόνου και του Υπουργείου Παιδείας το οποίο προσπαθεί  να παραβιάσει-μέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα- την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων!!Χαμός στo ίσωμα λοιπόν και έτσι μπήκαμε σε έναν αβέβαιο Οκτώβρη που δεν υπόσχεται τίποτα αλλά δεν αποκλείει και τίποτα!!
 Αν διαβάσατε τον τίτλο και περιμένετε να μιλήσουμε κυριολεκτικά για μονόκερους μάλλον θα σας απογοητεύσω!Παρά το γεγονός ότι αγαπώ την μυθολογία και ιδιαίτερα αυτά τα πανέμορφα λευκά άλογα με το κερατάκι στο κεφάλι που τα κάνει τόσο εξωτικά και παραμυθένια ο μονόκερος στις μέρες μας συμβολίζει κάτι διαφορετικό!Ο μονόκερος είναι μάλλον σύμβολο της διαφορετικότητας, το στοιχείο που ξεχωρίζει από τη μάζα γιατί διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό!
 Ο Tennessee Williams στο έργο του Γυάλινος Κόσμος(The glass menagerie) χρησιμοποιεί ακριβώς το σχήμα του μονόκερου για να συμβολίσει τη διαφορετικότητα της πρωταγωνίστριας,της Λώρα. Η Λώρα μια κοπέλα με αναπηρίες κάνει συλλογή από γυάλινα άλογα και ο μονόκερος είναι το μόνο που ξεχωρίζει μέχρι που τελικά πέφτει και σπάει το κέρατο του, μετατρέπεται δηλαδή σε ένα άλογο όπως όλα τ' άλλα.
 Ο λόγος που φέρνω το παράδειγμα με τον Γυάλινο κόσμο είναι ότι πιστεύω πως ο καθένας από εμάς είναι μονόκερος, δηλαδή ξεχωριστός.Αυτή η διαφορετικότητα μπορεί να εκδηλώνεται σε πολλές μορφές: στο χρώμα, τη φυλή, την εξωτερική εμφάνιση,την σεξουαλική προτίμηση, την κουλτούρα και τις συνήθειες! Αυτό όμως δε σημαίνει πως επειδή κάποιος είναι διαφορετικός είναι απαραίτητα και αυτός που πρέπει να αλλάξει για να γίνει ένα με τη μάζα.Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η μάζα.Υπάρχουμε εμείς, με όσα συνεπάγεται αυτό.
 Το βρίσκω παράλογο και εντελώς ανεδαφικό να ασκείται τόσο έντονη κοινωνική κριτική ενάντια στο διαφορετικό-δεδομένου μάλιστα ότι ζούμε ήδη στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.Και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις όλοι μας ασκούμε κριτική έναντι στο διαφορετικό ακόμη και υποσυνείδητα ή κεκαλυμμένα.Δεν είναι ανάγκη να χτυπήσεις και να τραυματίσεις κάποιον για να αποδειχθεί η έλλειψη ανοχής στο διαφορετικό.Η λεκτική βια ή η αρνητική στάση στο διαφορετικό νομίζω είναι αρκετά!
 Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι αν ο καθένας μας βλέπει την διαφορετικότητα του άλλου- σε όποιο τομέα και αν αυτή εκφράζεται-σαν ένα μονόκερο τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους μας και σκεφτείτε και το καλύτερο.....θα ζούσαμε δίπλα σε τόσο αξιολάτρευτα πλάσματα όσο οι μονόκεροι!Εμένα πάντως μάλλον με ενθουσιάζει η ιδέα!!
 Νομίζω πως αρκέτά σας ζάλισα για σήμερα!!Καλή υπόλοιπη Κυριακή!
φιλιά,
Dim

1 σχόλιο:

  1. We are all so abnormal,that we are completely normal.
    Well said my friend! Χαίρομαι που έδωσες σημείο -ιντερνετικής- ζωής.
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Express yourself:)